„Leadership-ul este singura corabie singura pe timp de furtuna.” (Faye Wattleton)

Managementul crizei este procesul prin care o organizație gestionează un eveniment destructiv și neașteptat care amenință să dăuneze organizației și tuturor deținătorilor de interese (angajați, clienți, furnizori, acționari, comunitate).

Cel putin trei elemente fac diferența în situații de criză: decizia rapidă, leadershipul și comunicarea.

În ceea ce privește decizia rapidă, în timpuri de criză, acțiunea imediată este esențială. Asta nu înseamnă că vom lua decizii fără analiză, dar înseamnă că vom acționa prompt și cu hotărâre. Rămân valabile principiile luării unei decizii eficace: analiza corespunzătoare (care determină calitatea deciziei), implicarea unei echipe competente (care determină acceptarea deciziei) și respectarea unor principii etice (care determină încrederea în decizile luate).

Pentru analiza corespunzătoare este necesar să avem informații cât mai reale, din surse validate, oficiale.

Mai mult ca niciodată este important ca deciziile să respecte niște princiipii:

  • Respectul față de oameni – persoanele care iau decizii să protejeze sau să păstreze autonomia altora;
  • Binefacerea – deciziile să conducă la un maxim de beneficii potențiale și un minim de daune sau riscuri la adresa altora;
  • Dreptatea –deciziile să conducă la o distribuție corectă și echitabilă a beneficiilor și sarcinilor;
  • Imperativul categoric al lui Kant – persoanele care iau decizii să procedeze așa cum ar dori să procedeze oricine altcineva în aceleași împrejurări.

Leadershipul în vremuri de criză nu este cu nimic diferit de leadershipul în vemuri “normale”. Criza nu reprezintă nimic altceva decât un test pentru leadership.

În vremuri obișnuite, lipsa leadershipului poate trece neobservată mai mult timp, poate exista o compensare printr-un bun management: previziuni bune, o planificare corectă, planuri de acțiune viabile pe termen mai lung, resurse alocate corespunzător, astfel că rezultatele pot fi obținute în ciuda lipsei leadershipului.

Dar în vremuri de criză, când este aproape imposibil să faci o previziune, când nici un plan, nici măcar pe termen scurt, s-ar putea să nu mai fie valabil, când resursele nu mai sunt suficiente, singurul lucru care ne rămâne pentru a conduce organizația dincolo de criză este leadershipul.

Idei pentru leaderi în perioada de criză:

  • Rămâi autentic și integru: este nevoie mai mult decât oricând ca în situații de criză să trăiești după valorile pe care le declari.
  • Stabilește-ți câteva principii care vor ghida toate deciziile pe care le luați și care pot completa setul de principii etice prezentat mai sus.
  • Păstrează-ți încrederea în tine, așa transmiți și celorlalți parteneri încredere în deciziile luate. Dacă un leader manifestă teamă sau nesiguranță, acestea se transmit mai departe ca o boală contagioasă.
  • Păstrează-ți calmul. Calmul vine dintr-o claritate și convingere internă.
  • Leaderul trebuie să rămână prezent, să fie conștient de starea emoțională pe care o are, să pastreze un simț al ceea ce este important, respectiv urgent și să evite să manifeste panică.
  • Bazează-te pe autonomia și contribuția oamenilor. Oamenii vor să contribuie, sunt interesați ca lucrurile să meargă bine și vor să se alăture efortului managementului de a face organizația să treacă cu bine peste criză.
  • Rămâi prezent, vizibil și disponibil. Este foarte ușor să cădem în capcana managementului prin excepție, și să intervenim doar atunci când apar probleme.
  • Recunoaște contribuția angajaților, chiar dacă organizația trece prin momente dificile. Păstrează perspectiva / încearcă să găsești oportunitățile – care anume dintre schimbări ar putea să reprezinte un factor pozitiv pentru organizația ta (restrângerea activității în altă țară, noi produse cerute, noi domenii de activitate, noi tehnologii, îmbunătățiri ale proceselor etc.).

Comunicarea în perioade de criză este esențială. Într-o organizație, lipsa de informații conduce la lipsa deFoetoti:cPăe:xealpsar zvonuri, apar interpretări care pot deforma realitatea și pot genera în rândul oamenilor comportamente greu de gestionat.

Transparența este cheia comunicării și este aplicată nu doar transmiterii de informații către angajați, dar și preluării de informații de la aceștia.

Idei de comunicare pentru perioada de criză:

  • Explică ce face organizația voastră în criza actuală. Pe măsură ce sunt luate decizii și acțiuni, comunică-le angajaților într-un mod sincer și corect.
  • Comunică ceea ce este esențial, nu omite informații, dar nu bombarda oamenii cu informații inutile.
  • Oferă aceleași informații tuturor membrilor echipei, folosind aceeași sursă de informații.
  • Nu ascunde veștile proaste. Acesta ar putea fi un reflex în multe organizații, dar leaderii înțelepți recunosc faptul că a vorbi devreme și sincer despre aspectele negative care ne afectează reprezintă o strategie de succes în gestionarea unei crize.
  • Ascultă cu empatie ceea ce au oamenii de spus. Dacă știi ce îi preocupă, poți să și rezolvi problema, făcând ceva sau doar informând.

Criza va trece, asta este o certitudine. Nu putem estima cât de repede, nu putem estima cum vor evolua lucrurile, dar va trece. Întrebarea este cum vom depăși noi ca leaderi și cum va depăși organizația această criză. Așa cum leadershipul este testat în perioada de criză, și cultura organizației trebuie să treacă proba crizei. Vor face față schimbărilor disruptive organizațiile care au adoptat sau pot adopta noi moduri de gândire: teama este înlocuită de încredere, ierarhia face loc parteneriatului și colaborării, managementul autoritar de tip comandă – control face loc responsabilității individuale. Este modul de gândire care face organizațiile să fie flexibile și să aibă răspuns rapid ori de câte ori se confruntă cu evenimente perturbatoare.

OUR OFFICE

H&H Consulting Social Links

Adresa
Rennes 21, Sibiu,
Romania, 550006
Contactează-ne
+40-720-110-915
Trimite-ne Email
Termeni și Condiții | Politica Cookies
Copyright 2020. hhconsulting. All rights reserved.